Forum
Proiect interreg Romania Bulgaria locuri de munca Jobs Giurgiu Teleorman

COMUNICAT DE PRESA - BULGARIA

Centrul European de Informare (Bulgaria) și partenerul său EMMA Foundation (România) au organizat primul târg de locuri de muncă transfrontalier, care a avut loc pe 6 și 7 martie 2018 în lobby-ul clădirii fostei directii a Fiscului din Ruse. Scopul târgului de locuri de muncă a fost acela de a oferi participanților posibilitatea de a afla mai multe despre oportunitatea pieței forței de muncă din zona transfrontalieră și de a spori mobilitatea forței de muncă între cele două maluri ale Dunării, de a afla despre posturile libere existente și a fructifica șansa de a discuta aceste oportunități față în față cu companiile participante.

Acest obiectiv corespunde direct filosofiei principale a proiectului de a dezvolta și implementa o abordare integrată a mobilității forței de muncă în zona transfrontalieră dintre România și Bulgaria (judetele Guirgiu și Teleorman în România și regiunile Ruse și Veliko Turnovo, Bulgaria) prin încurajarea integrarii în zona transfrontalieră în ceea ce privește mobilitatea forței de muncă și ocuparea forței de muncă, creșterea cunoștințelor privind posibilitățile de mobilitate a forței de muncă în regiunile transfrontaliere pentru a compensa nevoile piețelor locale ale forței de muncă și extinderea cooperării între mediul de afaceri pe ambele maluri ale Dunării, cunoașterea țării vecine și identificarea oportunităților de munca.

Târgul de locuri de muncă, organizat intr-o cladire specializată pentru acest tip de evenimente, a reușit să găzduiască 41 de locuri pentru fiecare firmă, iar proiectul să aibă spațiul de expunere necesar, pentru a face vizibile materialele proiectului și datele despre finanțator,prin cele două afișaje pop-up în bulgară și în engleză, precum și pentru a permite un mediu confortabil atât pentru companii, cât și pentru vizitatori.

Pe cele 4 standuri prezente, broșurile de proiect au fost accesibile liber publicului prezent. Centrul, fiind complet echipat cu facilități de conferință și expoziție, a permis pe parcursul întregii perioade a Târgului de locuri de muncă să fie prezentat site-ul Web al proiectului pe ecrane și să atragă atenția vizitatorilor, unde se pot gasi informații suplimentare si continue după încheierea activităților proiectului.

Cele două zile ale târgului Job, 6 și 7 martie, au oferit oportunități șomerilor, tinerilor și studenților de a se întâlni direct cu reprezentanții a 20 de companii bulgare și 20 de companii românești, pentru a afla despre ofertele de locuri de muncă disponibile în regiunea proiectului și să fie informați despre posibilitățile de găsire de locuri de munca în țara vecină. De asemenea, a fost o bună ocazie de intalnire în mod informal și pentru discuții personale, reprezentanții companiilor participante au putut să facă schimb de idei și să împărtășească cele mai bune practici legate de piața forței de muncă, să oferteze locuri de muncă calificate și posibilități de mobilitate profesională și să comenteze despre problemele cu care se confruntă pe ambele maluri ale Dunării. Companiile au furnizat vizitatorilor materiale informative. Unii dintre vizitatori au fost foarte activi, punand întrebări de interes, inclusiv despre mediul de muncă, beneficiile sociale și programele de carieră și oportunitățile pe care le oferă companiile, salariul și politica de creștere a acestuia, sistemul de asigurari sociale și de pensii etc., precum si despre lipsa de cunoștințe suficiente in limba română / bulgară vorbită. Diferențele interculturale si aspecte legate de cadrul juridic al forței de muncă au fost ridicate în cadrul discuțiilor dintre reprezentanții companiilor și vizitatorii companiilor abordate.

Fiecare vizitator a primit un pachet de proiecte promoționale care a inclus un dosar, un tricou, un capac, un stilou, o broșură și un ghid pentru angajații transfrontalieri România - Bulgaria. De asemenea, multe dintre companii au oferit participanților materiale gratuite. Pe 6 martie, târgul de lucru a fost deschis oficial de către partenerul bulgar, Șeful EIC - doamna Teodora Kaleynska; Șeful Biroului Național de Ocupare a Forței de Muncă - biroul regional Ruse - d-na Galina Dimitrova și managerul de proiect dl. Genadie Gandrabura, Fundația EMMA, România.

Teodora Kaleynska a felicitat participanții pentru buna inițiativă și a împărtășit experiența sa cu forumuri de natură similară. Scopul prezentului eveniment este reprezentat de tineri, de studenți, invitati aici pentru a cunoaște piața forței de muncă înainte de a-și termina studiile. Vorbitoarea a mai subliniat, de asemenea, importanța prezentei șomerilor, pentru a putea contacta nu numai angajatorii locali, ci și pe cei externi și, astfel, să-și sporească motivația pentru o implicare activă pe piața forței de muncă.

Doamna Galina Dimitrova - șeful Biroului Național al Ocupării Forței de Muncă din Ruse, a adresat participanților importanța Târgului de joburi care oferă tinerilor șomeri ocazia de a se intalni direct cu reprezentantii companiilor străine, dar și posibilitatea de a compara și analiza diferitele posibilități de angajare și realitățile locului de muncă. Potrivit acesteia, un astfel de eveniment ar putea afecta pozitiv motivația șomerilor și să îi încurajeze să fie mai activi în solicitarea de locuri de muncă, dar și să încerce să fie mai realisti în căutarea unui loc de muncă. Posibilitatea unei astfel de abordări integrate, asa cum a fost propusă de proiect, a fost foarte apreciată în comentariile sale.

Managerul de proiect, dl. Genadie Gandrabura (Fundația EMMA, România), a prezentat filosofia de proiect a abordării integrate a pieței comune a muncii și, de asemenea, a atras atenția asupra continuării durabile după încheierea proiectului, care va rămâne operațional, și anume platforma on-line dezvoltată la adresa http://romania-bulgaria-jobs.eu/, care permite tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă de pe ambele maluri ale Dunării să se înregistreze și să intre in contact on-line cu angajatorii. Domnul Gandrabura a mentionat, de asemenea, schimbul reciproc de oferte de muncă transfrontalier, care va avea loc în Alexandria,la targul din aprilie 2018, oferind la 20 de companii bulgare posibilitatea de a se prezenta în mod corespunzător în România.

In final, vizitatorii au putut din nou să se uite prin ofertele de locuri de muncă, să se familiarizeze cu profilul angajatorilor si cu companiile de pe piața forței de muncă, pentru a înțelege ce calificare le este necesară pentru a construi o carieră bună, prezenta lor într-un mediu informal fiind cea mai potrivita pentru a-și face prima întâlnire cu viitorul angajator. Interesul pentru obținerea informațiilor a fost evidențiat de tineri șomeri, studenți, absolvenți din școli profesionale și șomeri aflați în căutarea unui loc de muncă activ.

În data de 7 martie, târgul de lucru a fost vizitat de studenți din diferite școli profesionale din Ruse, precum și de cele două școli profesionale care au participat la activitățile de proiect și au promovat cursul de consiliere profesională, respectiv Școala secundară de design de modă "Nedka Ivan Lazarova" si "Școala navală pentru constructii și navigație".